Tips til å håndtere støyfølsomhet ved autisme

Uvanlige sensoriske reaksjoner (f.eks. sensorisk overfølsomhet, sensorisk underfølsomhet og sensorisk søken) er relativt vanlige ved autisme (ASD). En av de mest rapporterte utfordringene for personer med autisme er støyfølsomhet. Mange dagligdagse lyder som andre tar for gitt, kan være svært påtrengende og smertefulle for barn og voksne med autisme. Denne artikkelen fra Friendship Circle beskriver typer støyfølsomhet og gir noen tips om hvordan man kan hjelpe personer som er svært følsomme for støy i hverdagen.
 

Kjenn til ulike typer støyfølsomhet

Det finnes flere forskjellige typer støyfølsomhet, og hver type krever ulik behandling. Det er viktig å konsultere en audiolog for å finne ut hvilken type følsomhet som påvirker din livskvalitet. Her er de fem vanligste typene følsomhet. Vær oppmerksom på at en person kan bli påvirket av mer enn én type følsomhet.
 
  • Hyperakusis: En intoleranse for vanlige lyder i omgivelsene, ofte assosiert med tinnitus (øresus).
  • Hypersensitiv hørsel av spesifikke frekvenser: Ofte (men ikke alltid) forbundet med autisme. Personen kan tolerere de fleste lyder på normalt nivå, men visse frekvenser, spesielt over 70 desibel, er uutholdelige. For eksempel kan en person tåle lyden av en oppvaskmaskin, men lyden fra en støvsuger vil være smertefull.
  • Rekruttering: Relatert til sensorinevralt hørselstap. Defineres som en uvanlig vekst i lydoppfattelse. Skadede eller døde hårceller i det indre øret kan ikke oppfatte lyd, men ved et visst desibelnivå blir omkringliggende friske hårceller "rekruttert" til å overføre lyd, og personen opplever en plutselig skarp økning i lydoppfattelse som kan være sjokkerende og smertefull.
  • Fonofobi: En vedvarende og uvanlig frykt for lyd, enten spesifikke lyder som en alarm eller generelle omgivelseslyder. Personer med fonofobi frykter å bli utsatt for lyder, spesielt høye lyder, både nå og i fremtiden, og kan bli hjemmebunden på grunn av denne angsten.
  • Misofoni: En følelsesmessig reaksjon, ofte sinne eller raseri, på spesifikke lyder. Triggere er vanligvis myke lyder som er relatert til spising eller pusting og kan være knyttet til én eller noen få personer som er følelsesmessig nær den berørte personen. 

Gi lindring

Hodetelefoner og ørepropper kan gi øyeblikkelig komfort og lindring. Støyreduserende hodetelefoner er mest effektive, da de erstatter irriterende omgivelseslyder med beroligende hvit støy. Ørepropper er vanligvis laget av skum eller voks, og det er verdt å prøve begge typer for å finne ut hva som er mest behagelig.
De fleste audiologer, leger, terapeuter og lærere anbefaler imidlertid å unngå hyppig bruk av hodetelefoner og ørepropper, da man raskt kan bli avhengig av dem. I det lange løp kan det å blokkere ut støy, redusere mestringsevnen og øke sosial tilbaketrekning.
 

Finn trygge omgivelser

En av de første tiltakene som kan gjøres, er å lage en liste over "trygge" steder og øke deltakelse der. Avhengig av individuelle behov, kan dette bety:
  • Frivillig arbeid på biblioteket
  • Delta på bibliotekets eventyrstunder
  • Ta daglige turer i naturområder
  • Besøke en park i nærheten av en jernbaneovergang eller helikopterlandingsplass

Gi kontroll over noen typer støy

Grunnleggende sett er angst en frykt for å miste kontrollen over reaksjoner og situasjoner. F.eks. hvis noen har en fobi for bjeller, kan det fungere å gi flere forskjellige typer bjeller å håndtere og eksperimentere med hjemme. Når man ser bjeller på kundeskranker eller andre offentlige steder, ring med bjellene. Dette kan gjøre at man blir gradvis mer komfortabel med lydene, og begynne å identifisere høyttalersystemer, alarmsystemer og andre lydkilder.
 

Tillat distraksjoner

Ved å gi en person noe som en iPad å fokusere på eller en spesiell tillatelse som å ta med en favorittleke hjemmefra, blir det mulig å rette oppmerksomheten bort fra den forstyrrende lyden.
 

Gradvis øke eksponering og nærhet

Man kurerer ikke frykt for slanger ved å kaste noen inn i en slangegrop. På samme måte trenger man tid for å bli mindre følsom for støy. Begynn med å observere støy fra avstand, og ta et skritt nærmere litt etter litt.

Kilde

Wang, K. (2014). Noise Control: Tips for Helping your Child with Autism Deal with Noise. Special Needs Resources. Friendship Circle. https://www.friendshipcircle.org/